Havai fişek atım izni nasıl alınır ? başlıklı konumuzda bilinmesi gereken bazı konulara değinmek istedim. Havai fişek atmanın yasal izine tabi olduğunu unutmayınız. Eğer ki ufak havai fişek atsanız dahi izin almanız gerekmektedir. Çoğu yer küçük çaplı havai fişek atımında bu tip durumlara dikkat etmemektedir. Ancak siz siz olun izin almadan havai fişek atımı gerçekleştirmeyin. Havai fişek atımı oldukça tehlikeli ve risklidir.
Havai fişek atmadan önce almanız gereken izinler ve nereye müracaat edeceğiniz konusunda sizlere bilgiler vereceğiz. Ancak şunu unutmayın küçükte olsa bilgili olan ve açık alanlarda atılması gerektiğini unutmayın. Havai fişek atarken yakın bölgeyi 30 metre çapta güvenli bölgeye çevirmeniz gerekmektedir. Eğer havai fişek atacaksanız kutuyu ters veya yatık olarak koymamanız önemlidir. Şimdi istereniz Havai fişek atım izni nasıl alınır ? konusuna bakalım.
Havai fişek atım izni nasıl alınır ?
1) Kullanılacak havai fişek maddesinin piroteknik madde cinsine, atacağınız havai fişeğin miktarına, atacağınız yer ve zamana ait bilgilerin bildirilmesi gerekmektedir. Kullanıcak amacı düğün, sünnet düğünü, evlilik teklifi gibi belirten dilekçe ile talep etmelisiniz. Dilekceyi yazarken yer zaman ve atım miktarını ilçenizin bulunduğu İlçe Emniyet Müdürlüklerine veya Amirliğine dilekçe ile bildirmeniz gerekmektedir.
2) Havai fişek Ateşleme işini yapacak olanların ataşleyici belgelerinin bulunması gerekmektedir. Bu belgenin sınıfı (A) olması gerekmektedir ve nüfus cüzdanı fotokopisi gerekmektedir.
3) Havai fişek Ateşleme işini yapacak (A) sınıfı belgesi kişinin ateşleyicilerin; piroteknik maddelerin 87/12028 sayılı Tüzüğe ve bu konu ile ilgili mevzuata uygun olması gerekmektedir. Belirtilen bilgi dışında doğacak her türlü mezuliyet, mevzuat hükümlerine aykırı olmaması gerekmektedir. İlgili mevzuata aykırı olmaması için her türlü sorumluluğu kabul ettiklerine dair verecekleri noter tasdikli taahhütname
4) Kullanılacak havai fişek piroteknik meddesinin 5 kg’dan fazla olması durumunda piroteknik maddeinin alındığı firmanın ve götürülmesi gereken yerin bilgileri iletilerek piroteknik maddenin çıkış yapacağı yer İl/İlçe Emniyet Müdürlüğünden alınacak taşıma izin belgesi gerekmektedir.
5) Havai fişek izin talebinde bulunan kişinin bu maddelerin yaşınması ile ilgili güvenlik belgesine sahip olması, nakil yapacak görevliden vekaletname alması gerekmektedir.
6) Nakil görevlilerinin, piroteknik maddeleri 87/12028 sayılı Tüzük hükümlerine uygun olarak taşıyacağı, bu maddelerin taşınmasından doğacak her türlü mesuliyet ile mevzuat hükümlerine aykırı hareket edildiğinde sorumluluğu kabul ettiklerine dair verecekleri notar tasdikli taahhütname,
7) Havai fişek piroteknik maddelerin gerçek veya tüzel kişiler tarafından alınacak tehlikeli madde için her türlü sorumluluğun alındığı sigorta poliçesi aslı ve fotokopisi gerekmektedir.
8) Yukarıda belirtilen belgeler hazılandıktan sonra mavi dosyaya eklenerek en yakın İlçe Emniyet Müdürlüğü veya Amirliğine verilmesi gerekmektedir.