Bitki Çayı

Bitki Çayı Nasıl Demlenir Hazırlanır ?

Bir çok insanın şifalı bitkileri nasıl hazırladıklarını bilemedikleri için Bitki çayı hazırlarken yanlışlar yapmaktadır. Bitki Çayı Nasıl Hazırlanır ? başlıklı konumuzda sizlere bitki çaylarını nasıl hazırlamanız gerektiği konusunda bilgiler vereceğiz. Bu yazımızda Bitki çayları nasıl demlenir ? konusuna da değineceğiz. Böylelikle sağlığınız için ihtiyaç olan tüm bilgiler de vermiş olacağız.

Bitki çayları ile ilgili size vereceğimiz bilgilerde hangi bitkiyi demlemeli, hangi bitkiyi kaynatmalı konusunda sizlere detaylı bilgiler vereceğiz. Kurutulmuş bitkiler ile taze bitkilerin faydalarını sizlerle paylaşacağız.

Bitki Çayı Nasıl Hazırlanır ?

Bitki çaylarının hazırlarken kullarken kurutulmuş bitkiler kullanabilirsiniz. Yada aktarcılardan alacağınız bitki çayları ile hazırlama şansınız vardır. Bitki çaylarını hazırlarken her zaman taze bitkilerden hazırlamanız gerektiğini unutmayınız. Özellikle ilkbahar aylarında, yaz ve sonbahar aylarında bitkileri dalından kopararak hazırlayabilirsiniz.

Neden taze bitki kullanmalıyım diye soracak olursanız bunun cevabı aslında oldukça basit. Taze bitkilerin çayları daha hoş kolar ve daha lezzetlidir. Kurutulmuş bitkilerden bitki çayı hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli faktörlerden birisi sudur. Suyun kaliteli olması sizin çayınızın lezzetini ve şifasını arttıracaktır. Bitkiler içerdikleri kimyasalları kuruduklarında bile içerbilir. Bu nedenle kurutulmuş bitkilerde su ile hazırlayacağınız oran çok önemlidir. Düşük su oranları ile hazırlanan çaylar çok yoğun olur. Taze bitkilerden hazırlayacağınız çaylarda su oranı %80 miktarındadır. Kurutulmuş bitkilerden hazırlayacağınız çaylarda bitki içerisindeki su oranı %20 kadardır. Bu yüzden kurutulmuş bitkiler ile çay hazırlamak daha etkilidir. Kurutulmuş bitkiler ile hazırlayacağınız çayınızın daha yüksek oranda bitkisel kimyasal açığa çıkacaktır. Bu nedenle çaylarınızı hazırlarken mutlaka taze bitki kullanmanız sizin için sağlıklı olacaktır.

Çayı Demlemeli mi yoksa Kaynatılmalı mı ?

Çay demleme yöntemleri ikiye ayrılır. Bunlarda sallama ve kaynatarak demleme diyebiliriz. Günümüzde çay denince bir çok insanın aklına bitkileri demlemek gelir. Demlemek ile kaynatmak arasında çok büyük farklar vardır. İçmek için çay yapacaksanız poşet çayı kaynar suya batırıp birkaç dakika bkler sonra içersiniz. Eğer bitkiyi demlemeyecekseniz şifalı kimyasalların ayrışması için 10-20 dakika suda bekletmeniz gerekmektedir. Şifalı bir çay içmek istiyorsanız ilk olarak suyu kaynatmanızı öneriyoruz. Su kaynadıktan sonra bitki kaynar suya koyunuz ve soğuyuncaya kadar bekleyiniz. Eğer çayınızı sıcak içmekten hoşlanıyorsanız daha sonra çayınızı kaynatmadan ısıtınız.

Çayı Kaynatarak demlemek

Eğer çaıyınızı kaynatarak demlemek isterseniz. Bitkinizi suya koyunuz ve 10 ila 21 dakika arası kaynatın. İlk bahsettiğimiz yöntemde eğer bitkilerin çiçeklerini ve yapraklarını kullanıyorsanız daha çok faydasını göreceksiniz. Çünkü bitkiler ve yapraklar daha çabuk kimyasallarını serbest bırakır. Ancak kaynatarak içmek istiyorsanız bu işlemi kökler ve dallar için uygun olduğunu unutmayınız. Çünkü kökler ve dallarda bulunan kimyasalların açığa çıkması daha uzun süre alır ve bu nedenle bu kısımlarda kaynatmak daha uygundur.

Bitkileri demlerken size reçete verilmemişse eğer 1-2 kaşık kullanmanız gerekir. Eğer nahoş tadını arttırmak isterseniz çayınıza çok az miktarda limon tuzu atabilirsiniz. Limon tuzu aside arttıkça kimsayal çözünme olaylarını da arttırır.

Kaynak : Dr. James A. Duke ( Yazı özgünleştirilerek yorumlarımız eklenerek yazılmıştır. Sağlık konularında mutlaka doktorunuza danışarak işle yapmanızı öneriyoruz. )

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.